ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ "Κ Ο Υ Κ Λ Ο Σ Π Ι Τ Ο"

ΖΩΑΚΙΑ: ΜΙΚΡΑ & ΜΕΓΑΛΑ

Το καναρίνι.


Τα καναρίνια εισήχθησαν στην Ισπανία τον 15ο αι. μετά την κατάκτηση των Κανάριων νήσων από τους Ισπανούς. Το καναρίνι προέρχεται και από το άγριο καναρίνι (serinus canaria canaria), το οποίο κατάγεται από τις Κανάριες νήσους Μαδέρα, Αζόρες, Τενερίφη κ.α.
Το άγριο καναρίνι έχει σκούρο πράσινο-κίτρινο φτέρωμα με σκούρες...
ραβδώσεις. Περί το 18 αιώνα το χρώμα του οικόσιτου καναρινιού άρχισε να αλλάζει (κίτρινο, παρδαλό, κόκκινο, άσπρο κλπ) δηλαδή να εμφανίζει μεταλλάξεις. Έπειτα από διάφορες διασταυρώσεις πλέον έχουμε φτάσει περίπου στα 80 διαφορετικά είδη καναρινιών.

Το καναρίνι είναι αγαπητό για την φωνή του, το χρώμα του και την ευκολία αναπαραγωγής του.



    


Το χελιδόνι 

Το χελιδόνι είναι αποδημητικό πτηνό και ανήκει στην τάξη των στρουθιόμορφων. Το μέγεθος τους είναι 12-22 cm ανάλογα το είδος στο οποίο ανήκουν καθώς και το χρώμα τους. Μεταναστεύουν κατά δεκάδες εκατοντάδες σε σμήνη, στα μεσογειακό κλίματα από τον Μάρτιο προκειμένου να αναπαραχθούν και στις αρχές του φθινοπώρου μεταναστεύουν προς τα θερμά κλίματα.




Το σκιουράκι


 Το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του σκίουρου είναι η μακριά φουντωτή ουρά, που σε μερικά είδη έχει μήκος περίπου ίδιο του κορμιού του. Τα πισινά του πόδια είναι σχετικά μεγάλα και το ζωάκι μπορεί άνετα να κάθεται πάνω τους με τα μικρά μπροστινά να κρατάνε καρπό ή άλλο αντικείμενο. Τα μπροστινά όσο και τα πισινά πόδια εξοπλίζονται με μικρά αλλά δυνατά νύχια κατάλληλα για σκάψιμο στο έδαφος και σκαρφάλωμα σε δέντρα.
                       
      



Το κουνελάκι 


Το κουνελάκι είναι μικρό θηλαστικό της οικογένειας των λαγοειδών, που ζουν σε πολλά σημεία του κόσμου. Υπάρχουν επτά διαφορετικά γένη στην οικογένεια. στα οποία ταξινομούνται τα κουνελάκια.





Τα κουνελάκια ζουν για περίπου 4-10 έτη. Έχουν μήκος σώματος από 40-50 εκατ. του μέτρου, κοντή ουρά, τρίχες δέρματος παχιές με διάφορα χρώματα, που ποικίλουν ανάλογα με τη φυλή, αυτιά μακρυά και πόδια με νύχια.






Το άλογο 

Το άλογο είναι θηλαστικό και θεωρείται από τα πρώτα σχεδόν ζώα που έχουν εξημερωθεί και ζουν κοντά στον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια τώρα. Ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους πιο πολύτιμους και πιστούς βοηθούς του ανθρώπου.

Όπως και στα παλιά τα χρόνια, έτσι και σήμερα, το άλογο χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο στις αγροτικές δουλειές, για να σέρνει το αλέτρι στο χωράφι σαν μεταφορικό μέσο για μικρές και μεγάλες αποστάσεις, για τη μεταφορά ανθρώπων ή εμπορευμάτων κλπ.
Οπωσδήποτε σήμερα, με την εξέλιξη των μηχανών, το άλογο δεν έχει πια την ίδια αξία που είχε πριν από μερικά χρόνια ακόμη. Άλλωστε ο αριθμός των αλόγων σ' ολόκληρο τον κόσμο συνεχώς μειώνεται. Σήμερα στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες το άλογο χρησιμοποιείται ελάχιστα για γεωργικές εργασίες, ενώ χρησιμοποιείται κυρίως για ιππασία ή άλλου είδους σπορ.



Το σώμα του αλόγου είναι πολύ αρμονικό και καλύπτεται από κοντό και λείο τρίχωμα, που έχει διάφορα χρώματα, κυρίως όμως, άσπρο, μαύρο ή καφέ ή συνδυασμούς των παραπάνω χρωμάτων. Το κεφάλι του είναι σχετικά μακρύ και λεπτό, τα αυτιά του ίσια μικρά και μυτερά με κατεύθυνση προς τα επάνω.



Η πεταλούδα 

Η πεταλούδα είναι έντομο.
Έχουν μακριές κεραίες, δύο ζεύγη φτερών καλυμμένα με πολύχρωμα λέπια, διαθέτουν στοματικά μόρια μυζητικού τύπου και οι κεραίες τους ποικίλλουν ανάλογα με το είδος.

Η μεταμόρφωσή τους από την στιγμή της γέννησης, σε μορφή κάμπιας (προνύμφες), είναι τεράστια. Έχουν σκωληκόμορφο σώμα και μασητικό στοματικό τύπο, ενώ συχνά διαθέτουν μεταξοειδείς αδένες και με τα λεπτά στρώματα μεταξιού που παράγουν, δημιουργούν ένα κουκούλι, στο οποίο εισέρχονται και μετατρέπονται σε χρυσαλίδες. 

Όταν βγαίνουν από το κουκούλι, έχουν πλέον τη μορφή ενήλικης πεταλούδας. Οι πεταλούδες είναι φυτοφάγες. Μια πεταλούδα ζει κατά μέσο όρο λιγότερο από μια εβδομάδα. Μερικές πεθαίνουν σε δέκα μόλις ώρες, ενώ άλλες ζουν μέχρι και οκτώ μήνες, ανάλογα και με το κλίμα.









Η Μέλισσα


Η μέλισσα είναι έντομο από την τάξη υμενόπτερα, που θεωρείται από όλα γενικά τα έντομα το πιο σπουδαίο από οικονομικής άποψης για τον άνθρωπο.
Το σώμα των μελισσών αποτελείται από το κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά. Στο κεφάλι των μελισσών υπάρχουν δυο σύνθετα μάτια στα πλάγια και τρία απλά στο πάνω μέρος. Από το τμήμα που βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια, φυτρώνουν δυο κεραίες, πάνω στις οποίες βρίσκονται διάφορα αισθητήρια όργανα. 
Στο μπροστινό τμήμα του θώρακα φέρει δύο ζεύγη μεμβρανωδών φτερών. Η κοιλιά είναι χωρισμένη σε δακτυλίους, που ανάμεσά τους βρίσκονται οι κηρογόνοι αδένες. 
Ο τελευταίος απ' τους δακτυλίους έχει το κεντρί. 
Τα αρσενικά δεν διαθέτουν ούτε κηρογόνους αδένες,ούτε κεντρί.


Η μέλισσα δεν αναπνέει όπως ο άνθρωπος , αλλά έχει τρύπες στο σώμα, μέσα από τις οποίες περνά ο αέρας.

Η μέλισσα, την άνοιξη και το καλοκαίρι τρέφεται από τη γύρη και το γλυκό νέκταρ  των λουλουδιών. Το χειμώνα τρέφεται με μέλι, που έχει αποθηκέψει στις κηρήθρες της κυψέλης.



















  






















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.