ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ "Κ Ο Υ Κ Λ Ο Σ Π Ι Τ Ο"

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Αἰκατερῖνα, καὶ σοφὴ καὶ παρθένος·
Ἐκ δὲ ξίφους, καὶ Μάρτυς, ὦ καλὰ τρία!
Εἰκάδι πέμπτῃ ἄορ κατέπεφνεν ῥήτορα Κούρην.

 Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Η Αγία Αικατερίνη καταγόταν από οικογένεια ευγενών της Αλεξάνδρειας, «θυγάτηρ βασιλίσκου τινός ονομαζομένου Kώνστου», και μαρτύρησε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. (304 μ.Χ.) Ήταν ευφυέστατη και φιλομαθής. Ήδη σε ηλικία δέκα οκτώ χρονών κατείχε τις γνώσεις της ελληνικής, ρωμαικής και λατινικής φιλολογίας και φιλοσοφίας, δηλαδή γνώριζε τα έργα του Oμήρου, του λατίνου ποιητή Bιργίλιου, του Aσκληπιού, του Iπποκράτη και Γαληνού των ιατρών, του Aριστοτέλη και του Πλάτωνα, του Φιλιστίωνα και του Eυσέβιου των φιλοσόφων, του Iαννή και Iαμβρή των μεγάλων μάγων, του Διονυσίου και της Σιβύλλης και άλλων...
Ήταν όμως και άρτια καταρτισμένη στα δόγματα της χριστιανικής πίστης.

Όταν επί Μαξεντίου (υιός του Mαξιμιανού) διεξαγόταν διωγμός εναντίον των χριστιανών, η Αικατερίνη δε φοβήθηκε, αλλά με παρρησία διέδιδε πώς ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος Αληθινός Θεός. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τον έπαρχο της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε με συζητήσεις να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της. Όταν ο έπαρχος διαπίστωσε την ανωτερότητά των λόγων της Αικατερίνης, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους όμως η Αικατερίνη αποστόμωσε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι από τους συνομιλητές της Αικατερίνης πείσθηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν την Χριστιανική Πίστη.

Μπροστά σε αυτή την κατάληξη, ο έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά με την ελπίδα πώς η αγία θα λύγιζε και θα αρνιόταν τον Χριστό. Όμως η Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της. Πέθανε στον τροχό, ύστερα από διαταγή του έπαρχου.


Η πόλη της Κατερίνης, έχει την ιδιαίτερη ευλογία να φέρει το όνομα της Αγίας Αικατερίνης. Σύμφωνα με την παράδοση, ο σημερινός νεκροταφειακός Ναός της Αγίας Αικατερίνης ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Σινά.

«Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά»
Όταν χτίστηκε ο Ναός της Αγίας, η πόλη της Κατερίνης ήταν ένας μικρός και ασήμαντος οικισμός γεμάτος από έλη. Όταν δημιουργήθηκε με τον καιρό η πόλη, τότε έλαβε και το όνομα της Αγίας Αικατερίνης. (Δυστυχώς όμως, από «Αικατερίνη» που αρχικά ονομάστηκε, κατέληξε σήμερα στο σκέτο «Κατερίνη»).

Έτσι η πόλη μας έθεσε πολιούχο και προστάτιδα την Αγία Αικατερίνη την οποία τιμά κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, με εορτή που ορίστηκε από την πολιτεία με ειδικό διάταγμα. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κίτρους Βαρνάβας (1954-1985), αποθησαύρισε Ιερό λείψανο της Αγίας το οποίο προσέφερε ο Αρχιεπ. Σινά Πορφύριος ο Γ΄ στις 25 Νοεμβρίου του 1967 και τοποθετήθηκε στον καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως.


"Χρόνια πολλά σε όσους εορτάζουν".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.