ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ "Κ Ο Υ Κ Λ Ο Σ Π Ι Τ Ο"

«Μάθετε» στο παιδί σας να τρώει υγιεινά

Δεν θέλει... κόπο, αλλά τον κατάλληλο τρόπο ώστε να «διδάξεις» στο μικρό σου αγγελούδι να επιλέγει γεύματα που ωφελούν τον οργανισμό του και να απορρίπτει τις ανθυγιεινές τροφές.

Στο μυαλό του μικρού παιδιού όλα μοιάζουν με...

παιχνίδι, γι αυτό συνηθίζουμε να λέμε πως τα μικρά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα, παίζοντας. Αυτή τη μικρή αλήθεια χρειάζεται να έχει κάθε γονιός στο νου του, προκειμένου να μπορέσει να «διδάξει» στο παιδί του όλα εκείνα που θεωρεί πως θα το ωφελήσουν ώστε εκείνο να διαμορφώσει τη δική του προσωπικότητα, έχοντας αρχές και αξίες.

  
Ο υγιεινός τρόπος διατροφής είναι μία «αξία» που... διδάσκεται, γι αυτό χρειάζεται ως γονείς να μάθετε στο παιδί σας να εκτιμά την ποιότητα των τροφών και να επιλέγει τα προϊόντα εκείνα που ωφελούν τον οργανισμό του. Πώς θα το καταφέρετε; Φυσικά... παίζοντας μαζί του! Οι συγγραφείς του βιβλίου Real Food for Healthy Kids, Tracey Seaman και Tanya Wenman Steel, προτείνουν μερικούς δημιουργικούς τρόπους ώστε να «εμφυσήσετε» στο παιδί σας την αξία της υγιεινής διατροφής.
  
«Μυήστε» το από νωρίς στις φρέσκες τροφές
  
Όσο πιο νωρίς δοκιμάσει τις γεύσεις των φρούτων και των λαχανικών, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εσάς να συνηθίσετε το παιδί σας να τα προτιμά. Δημιουργείστε δικούς σας, γευστικούς συνδυασμούς φρούτων ή λαχανικών και προσφέρετέ τους στο παιδί σε μορφή πουρέ, αν είναι μωρό, ή σε μικρά κομματάκια αν είναι λίγο μεγαλύτερο.
  
Προσφέρετέ του ως σνακ φρούτα ή λαχανικά

 Μετά από μια εξαντλητική δραστηριότητα ή παιχνίδι, το παιδί σίγουρα θα νιώθει πολύ πεινασμένο. Όταν σας ζητήσει κάτι να φάει, ανοίξτε μαζί το ψυγείο και αφήστε το να επιλέξει το φρούτο ή το λαχανικό που προτιμά. Αν το κάνετε αυτό κάθε φορά που ζητάει σνακ ανάμεσα στα γεύματα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να το συνηθίσει και να αναπτύξει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.

 Επιτρέψτε στο παιδί να επιλέξει το γεύμα
  
Δώστε στο παιδί σας τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο γεύματα. Πάρτε το μαζί σας στο σούπερ μάρκετ για να επιλέξετε από κοινού τα υλικά για το μενού της οικογένειας και στη συνέχεια, μαγειρέψτε μαζί. «Είναι πιο πιθανό το παιδί να δεχτεί να φάει το υγιεινό, σπιτικό φαγητό, όταν έχει "ανακατευτεί" και αυτό στην προετοιμασία του» αναφέρει η Tanya Wenman Steel.
  
Ενθαρρύνετέ το να δοκιμάσει καινούριες γεύσεις

 Βάλτε στο πιάτο του μία μπουκιά από ένα καινούριο για εκείνο λαχανικό και ζητήστε του να το δοκιμάσει και να σας πει τη γνώμη του. Αν είναι αρνητική, ρωτήστε το με ποιον τρόπο νομίζει ότι θα του άρεσε περισσότερο, προτείνοντάς του τη συνοδεία άλλων υγιεινών τροφών όπως το γιαούρτι. «Τα παιδιά χρειάζονται σχεδόν δώδεκα φορές δοκιμής για να συνηθίσουν τη γεύση και την υφή του καινούριου. Μετά από αυτές τις προσπάθειες, είναι πιθανό να δεχτούν τη νέα γεύση χωρίς... γκρίνια αφού θα την έχουν "εμπεδώσει". Στην περίπτωση που επιμένουν ότι δεν τους αρέσει, δώστε τους να δοκιμάσουν κάτι νέο» σημειώνει η Tanya Wenman Steel.

 Αφήστε το να φάει με την ησυχία του
  
Ως ενήλικες συχνά ξεχνάμε το πόσο βοηθάει στη διαδικασία της πέψης, το καλομασημένο φαγητό αφού με το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας, έχουμε συνηθίσει να τρώμε «στο πόδι». Γι αυτό, μην «μαλώνετε» το παιδί σας αν τρώει σε αργό ρυθμό καθώς γνωρίζετε πολύ καλά ότι το στομάχι χρειάζεται 20 λεπτά για να «ειδοποιήσει» τον εγκέφαλο ότι χόρτασε. Μπορείτε μάλιστα να το ενθαρρύνετε προς αυτή την κατεύθυνση, «παίζοντας» μαζί του με τις τροφές που υπάρχουν στο πιάτο του, σχηματίζοντας φανταστικά αντικείμενα με κάθε μπουκιά.

 Δώστε πρώτοι το καλό παράδειγμα
  
Δεν θα καταφέρετε ποτέ να πείσετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά, αν εσείς πρώτα δεν αλλάξετε τις δικές σας, ανθυγιεινές συνήθειες. Περιορίστε το έτοιμο φαγητό μόνο για τα βράδια του Σαββάτου, ετοιμάστε μαζί το κολατσιό σας για τη δουλειά σας και το σχολείο του, μην παραλείπετε τη σαλάτα στα γεύματα της οικογένειας και καταναλώστε υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια ή μετά από τις κοινές σας δραστηριότητες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.