ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ "Κ Ο Υ Κ Λ Ο Σ Π Ι Τ Ο"

Οι αλλεργίες της 'Ανοιξης


Τι είναι οι αλλεργίες της Άνοιξης
Οι αλλεργίες που συμβαίνουν την άνοιξη, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των φυτών, ταλαιπωρούν συχνά παιδιά και μεγάλους με συμπτώματα αρκετά ενοχλητικά.

 Πρόκειται για εποχιακές αλλεργίες, γνωστές με διάφορα ονόματα όπως...
πυρετός εκ χόρτου, εαρινή ρινίτιδα, καλοκαιρινός κατάρρους.

Η κλιματική αλλαγή, έχει συντελέσει ώστε οι εποχικές, ανοιξιάτικες αλλεργίες να είναι χειρότερες από ποτέ. Ο υψηλότερες θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει στην πιο γρήγορη έλευση της άνοιξης και σε μακρύτερες περιόδους αλλεργιών, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κάνουν τη γύρη πιο ισχυρή και αλλεργιογόνα.

Η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση: ο ήπιος χειμώνας σημαίνει ότι τα δέντρα και τα λουλούδια αρχίζουν την ανθοφορία τους νωρίτερα. Αν και αυτό αποτελεί σίγουρα καλό οιωνό για τα πουλιά και την… ψυχολογία μας, σίγουρα είναι δυσάρεστο για όσους πάσχουν από ανοιξιάτικες αλλεργίες.


Η αλλεργίες οφείλονται  στην αντίδραση του οργανισμού στη γύρη και τους σπόρους διαφόρων φυτών που εισέρχονται στο σώμα μέσω της εισπνοής , της κατάποσης ή της δερματικής επαφής.

 Ανάλογα με την εποχή της ανθοφορίας και την γεωγραφική περιοχή οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν άνοιξη, καλοκαίρι ή φθινόπωρο.  Συνήθη φυτά που τις προκαλούν είναι η ελιά, το γρασίδι, η φουντουκιά, η λεύκα, η ιτιά, η φτελιά, ο κέδρος, ο ευκάλυπτος, η μαργαρίτα, το χρυσάνθεμο και πολλά άλλα .

ΕΛΙΑ


ΓΡΑΣΙΔΙ

ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

ΛΕΥΚΑ

ΙΤΙΑ

ΦΤΕΛΙΑ

ΚΕΔΡΟΣ

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΟ


Συνήθως συμβαίνουν  σε παιδιά μεγαλύτερα των τριών ετών  κυρίως όταν υπάρχει ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών.  Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν  σε μικρότερες ηλικίες. Αλλά και παιδιά χωρίς ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα εαρινής αλλεργίας. Υπολογίζεται ότι 10-15% των παιδιών θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή εποχιακή αλλεργία. 


Παιδιά με άσθμα ή έκζεμα εμφανίζουν και αυτά εξάρσεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των φυτών.

Τι συμπτώματα έχουν οι ανοιξιάτικες αλλεργίες

Η ανοιξιάτικη αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: ρινική καταρροή , παροξυσμικά  φταρνίσματα, μπούκωμα, φαγούρα στη μύτη, κάψιμο στο λαιμό, βήχας, επιπεφυκίτιδα με κοκκινίλα, δάκρυα και  φαγούρα στα μάτια, δερματικό εξάνθημα (κνίδωση).
 Οι εκκρίσεις της μύτης είναι διαφανείς και λεπτόρρευστες.  Το παιδί έχει την τάση να τρίβει επίμονα την μυτούλα ή και τα μάτια του.  Διαρκεί αρκετές εβδομάδες και μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα, πονοκεφάλους, ζαλάδες, απώλεια της όσφρησης  και  ωτίτιδα με υγρό.


Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες στοχεύουν μόνο στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.  Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων δίνονται  αντιισταμινικά, κορτιζόνη και αποσυμφορητικά, συνήθως σε κάποιο συνδιασμό μεταξύ τους, υπό μορφή σιροπιού, σπρέι για τη μύτη, ή κολλυρίου.  Αν τα συμπτώματα είναι βαριά και επίμονα, υπάρχουν επιπλοκές ή  συνυπάρχει άσθμα ή έκζεμα το παιδί πρέπει να εξεταστεί από παιδοαλλεργιολόγο και να κάνει ειδικά δερματικά τεστ και εξετάσεις αίματος με σκοπό να προσδιοριστεί η ουσία που προκαλεί  την αλεργική αντίδραση (αλλεργιογόνο).   Αφού εντοπιστεί το αλλεργιογόνο, γίνεται μια θεραπεία που περιλαμβάνει  ενέσεις αποευαισθητοποίησης ώστε ο οργανισμός να αποκτήσει ανοσία στην ουσία που τον ενοχλεί.


Η ΠΡΟΛΗΨΗ:    
Ο πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της εαρινής αλλεργίας είναι η αποφυγή της έκθεσης στη γύρη. Αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο βέβαια όταν έχεις να κάνεις με παιδιά.

 Την εποχή που κυκλοφορεί η γύρη συγκεκριμένων φυτών στην ατμόσφαιρα πρέπει τα παράθυρα του σπιτιού να είναι κλειστά, τα ρούχα του παιδιού να πλένονται αμέσως μετά το παιχνίδι στον κήπο και το παιδί να αποφεύγει να κυλιέται στα χόρτα. 

Επίσης επιβάλλεται η χρήση ειδικών φίλτρων στα κλιματιστικά και συχνός καθαρισμός τους.   Επιπρόσθετα καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα μέσα στο σπίτι.
Τα οικόσιτα ζώα να πλένονται τακτικά και να μην κυκλοφορούν στα δωμάτια των παιδιών.


Αποφεύγετε να αερίζετε το σπίτι ή τα κλινοσκεπάσματα και να απλώνετε ρούχα τις ώρες που οι συγκεντρώσεις της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλές, δηλαδή: α) 9-12 το πρωί και ιδιαίτερα όταν φυσά, β) τις πολύ ζεστές ξηρές ημέρες, που έχει και άπνοια και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυξημένη.

Περιορίστε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας (π.χ. να μπαίνετε από εξωτερικό ζεστό περιβάλλον σε κλιματιζόμενο χώρο) και αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές (π.χ. αποσμητικά, απορρυπαντικά, αρώματα), επειδή τα συμπτώματα της αλλεργίας πυροδοτούνται από αυτούς τους «ερεθιστικούς» παράγοντες.

 «Η αλλεργία είναι, πράγματι, πολύ ενοχλητική, αλλά αντιμετωπίζεται».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.