ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ "Κ Ο Υ Κ Λ Ο Σ Π Ι Τ Ο"

Tα πολλαπλά οφέλη του παιχνιδιού στην ανάπτυξη των παιδιών!


  

Το παιχνίδι δεν είναι πολυτέλεια για το παιδί, είναι ανάγκη.

- Το παιχνίδι αναζωογονεί το παιδί και απελευθερώνει την ενέργειά του.
- Μέσα από το παιχνίδι το παιδί μαθαίνει τον εαυτό του και ταυτόχρονα ανακαλύπτει και εξερευνά τον κόσμο.
- Βοηθά το παιδί να αναπτύξει τις γλωσσικές, γνωστικές και φυσικές δεξιότητές του.
- Παρέχει στο παιδί τη δυνατότητα να χαλαρώσει και μειώνει το άγχος του.
- Προσφέρει στο παιδί ψυχαγωγία, διασκέδαση, απόλαυση, ζωντάνια και γέλιο.
- Το παιχνίδι συμβάλει στη διανοητική ανάπτυξη του παιδιού.
- Δίνει την ευκαιρία στο παιδί να μάθει να εκφράζει συναισθήματα παρόμοια με αυτά που βιώνει στο σπίτι και στην καθημερινότητά του, όπως είναι η αγάπη και η στοργή. Αυτό συμβαίνει π.χ. μέσα από το παιχνίδι με τις κούκλες, τα σπιτάκια, τα λούτρινα ζωάκια και τα μικρά ανθρωπάκια.
- Το παιχνίδι εξάπτει τη φαντασία του παιδιού και αναπτύσσει την...
ικανότητα αναπαράστασης, το συμβολισμό και τη μίμηση. Στα παιδιά ακόμη και σήμερα αρέσει πολύ να παίζουν παιχνίδια προσποίησης και να μεταμφιέζονται σε αστυνομικούς, ήρωες από διάφορες γνωστές παιδικές σειρές, πριγκίπισσες, ιππότες, νοσοκόμες, γιατρούς, πυροσβέστες, πειρατές, ινδιάνους κ.ά.

Ιδιαίτερα σημαντικό για το παιδί εκτός από το ατομικό παιχνίδι είναι και το ομαδικό, καθώς μέσα από αυτό μαθαίνει πρωτίστως να υπακούει σε κανόνες.
Μέσω του ομαδικού παιχνιδιού μαθαίνει να λειτουργεί και να συνεργάζεται με άλλους, να μοιράζεται ευθύνες και να χειρίζεται τις συγκρούσεις.
Το ομαδικό παιχνίδι δίνει στο παιδί την ευκαιρία να βιώσει την ομαδικότητα, τον αμοιβαίο σεβασμό και το συμβιβασμό. Έτσι προετοιμάζεται και «οπλίζεται» για την πραγματική ζωή όπου θα είναι σε θέση να αναπτύξει ως ενήλικας υγιείς και ισορροπημένες διαπροσωπικές σχέσεις.

Το παιχνίδι λοιπόν θα μπορούσαμε συμπερασματικά να πούμε πως αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παιδί και στο περιβάλλον και είναι απαραίτητο και βασικό στη ζωή ενός παιδιού καθώς συμβάλει στην υγιή ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη και θέτει τα θεμέλια προκειμένου να αναπτύξει εποικοδομητική επικοινωνία με τους γύρω του.

Είναι σημαντικό λοιπόν να εξασφαλίζετε ως γονείς τον απαιτούμενο ελεύθερο χρόνο για να παίζουν και να εκτονώνονται τα παιδιά σας σε ένα ασφαλές και στοργικό περιβάλλον και να συμμετέχετε και εσείς ενεργά σε αυτή τη διαδικασία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.