ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ "Κ Ο Υ Κ Λ Ο Σ Π Ι Τ Ο"

Πως να αποκτήσει το παιδί σας καλές συνήθειες ύπνου



Ανάμεσα στα δεύτερα και στα τρίτα τους γενέθλια, τα παιδιά χρειάζονται 11 με 12 ώρες ύπνου το βράδυ και 1,5 με 2 ώρες απογευματινού ύπνου. Τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας πηγαίνουν για ύπνο κάποια στιγμή μεταξύ 7 και 9 το βράδυ και ξυπνάνε μεταξύ 6:30 και 8 το πρωί. Ίσως να νομίζετε ότι οι συνήθειες ύπνου του παιδιού σας επιτέλους είναι παρόμοιες με τις δικές σας. Εξαιτίας του ότι κάνει περισσότερες μεταβάσεις από το ένα στάδιο ύπνου στο άλλο, θα ξυπνάει πιο συχνά απ’ ό,τι εσείς. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μάθει να...
ηρεμεί και να κοιμάται μόνο του.


Πώς μπορείτε να του διδάξετε καλές συνήθειες ύπνου.

Τώρα που το παιδί σας μεγαλώνει, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες καινούριες τεχνικές για να το βοηθήσετε να έχει έναν καλό ύπνο

Μετακινήστε το σε ένα μεγαλύτερο κρεβάτι και επαινέστε το κάθε φορά που μένει σε αυτό. Σε αυτή την ηλικία, το παιδί σας θα κάνει τη μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι, αφού πιθανώς θα έχει μεγαλώσει αρκετά για να είναι άνετα στην κούνια. Ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού μπορεί να επισπεύσει τη μετάβαση. Αν είστε έγκυος, μετακινήστε το μικρό σας τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες πριν από τον τοκετό. 
«Θα θέλετε το μεγαλύτερό σας παιδί να έχει προσαρμοστεί στο νέο του κρεβάτι προτού δει ότι το μωρό έχει πάρει την κούνια του». Σε περίπτωση που η αλλαγή δεν πάει και τόσο καλά, μπορείτε να την αναβάλετε μέχρι το μωρό να είναι 3 ή 4 μηνών. Το νεογέννητό σας ούτως ή άλλως ίσως να κοιμάται αυτούς τους μήνες σε μία καλαθούνα, και το μεγαλύτερο παιδί σας θα έχει αρκετό χρόνο να συνηθίσει την ιδέα ενός νέου παιδιού στο υπνοδωμάτιο, κάνοντας τη μετάβαση από το κρεβάτι στην κούνια πιο εύκολη. Άλλοι λόγοι για να σκεφτείτε τη μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι ίσως να περιλαμβάνουν το ότι κατεβαίνει από την κούνια και ότι πλέον εκπαιδεύεται για την τουαλέτα –το μικρό σας ίσως να πρέπει να σηκώνεται αρκετές φορές μέσα στη νύχτα για να πάει στο μπάνιο.

Μόλις συνηθίσει το καινούριο του κρεβάτι, επαινέστε το όταν μένει στο κρεβάτι την ώρα του ύπνου και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Μετά από τόσο καιρό που ήταν περιορισμένο στην κούνια του, το παιδί σας ίσως να σηκώνεται συνέχεια από το κρεβάτι του μόνο και μόνο επειδή μπορεί. Αν το μικρό σας σηκωθεί, προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμη. Απλώς πηγαίνετέ το πίσω στο κρεβάτι, πείτε του ¨αυστηρά¨ ότι είναι ώρα για ύπνο και φύγετε.

Προβλέψτε όλες τις απαιτήσεις του και συμπεριλάβετέ τες στη ρουτίνα του ύπνου.
Το μικρό ίσως προσπαθεί να αναβάλει την ώρα του ύπνου παρακαλώντας για «ένα μόνο ακόμα» -ποτήρι νερό, τραγούδι, παραμύθι. Προσπαθήστε να προβλέψετε τις συνηθισμένες (και λογικές) απαιτήσεις του παιδιού σας και κάντε τες μέρος τις ρουτίνας σας. Μετά,  αφήστε το παιδί σας να ζητήσει ένα μόνο ακόμη πράγμα, αλλά πείτε του ότι έχει δικαίωμα για μόνο ένα. Το παιδί σας θα αισθανθεί ότι πέρασε το δικό του, ενώ εσείς θα ξέρετε ότι στην πραγματικότητα τα έχετε καταφέρει.

Δώστε του ένα παραπάνω φιλί για καληνύχτα και σκεπάστε το.
Μπορείτε να υποσχεθείτε στο παιδί σας ένα έξτρα φιλί για καληνύχτα αφού το σκεπάσετε την πρώτη φορά. Πείτε του ότι θα έρθετε πάλι σε λίγο για να δείτε τι κάνει. Κατά πάσα πιθανότητα, θα έχει ήδη αποκοιμηθεί μέχρι να επιστρέψετε.

Πιθανές δυσκολίες

Αν το μωρό σας αρχίσει να κατεβαίνει πιο συχνά από το κρεβάτι του τώρα που δεν κοιμάται πλέον σε κούνια, βάλτε το να ξαπλώσει και πέστε του καληνύχτα. Εκτός αυτού, είναι καθαρά προσωπική σας υπόθεση το πώς θα χειριστείτε την κατάσταση. Οι απόψεις των ειδικών ποικίλλουν. Κάποιοι λένε ότι δεν πρέπει να το αφήσετε να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι εφόσον το παιδί σας μπορεί να αποκοιμηθεί μόνο του, δεν υπάρχει λόγος να μην πάτε στο δωμάτιο του και το καθησυχάσετε, και άλλοι προτείνουν να βρείτε την πηγή του προβλήματος και να την αντιμετωπίσετε.

Ένα ακόμη διαδεδομένο πρόβλημα ύπνου στην ηλικία αυτή: δεν θέλει να πάει για ύπνο. Περιορίστε ή ακόμη και αποφύγετε το πρόβλημα προβλέποντας τι θα ζητήσει το παιδί σας προτού πάει για ύπνο. Λίγα παιδιά πάνε για ύπνο με ευχαρίστηση κάθε βράδυ, οπότε προετοιμαστείτε για μάχη.

Ίσως παρατηρήσετε ότι το παιδί σας έχει αρχίσει να έχει φοβίες που σχετίζονται με τον ύπνο. Φοβάται το σκοτάδι, τα τέρατα που υπάρχουν κάτω από το κρεβάτι και να σας αποχωριστεί. Όλα αυτά είναι συνηθισμένα για τα παιδιά, γι’ αυτό μην ανησυχείτε. Οι φοβίες αποτελούν μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης των παιδιών. Αν αρχίσει να βλέπει εφιάλτες, πηγαίνετε δίπλα του αμέσως και μιλήστε του για το άσχημο όνειρό του ενώ προσπαθείτε να το ηρεμήσετε. Αν οι εφιάλτες επιμένουν, αναζητήστε τι το αγχώνει κατά τη διάρκεια της μέρας. Η πλειοψηφία των ειδικών συμφωνεί ότι αν το παιδί σας πραγματικά είναι τρομαγμένο, μπορεί να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.