ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ "Κ Ο Υ Κ Λ Ο Σ Π Ι Τ Ο"

Πώς να περάσετε καλή χρονιά με το παιδί


Το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας με την αρχή της νέας σχ. χρονιάς είναι να υιοθετήσουμε ορισμένες συνήθειες που θα προασπίσουν την σωματική και την ψυχική τους υγεία για πάντα.  
Μερικές συμβουλές που εξασφαλίζουν – στο μέτρο του δυνατού - ότι θα περάσετε μια καλή χρονιά με το παιδί.

* Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει όλα τα εμβόλια. Ελέγξτε το βιβλιάριο υγείας του παιδιού μαζί με τον παιδίατρό σας και βεβαιωθείτε...

ότι δεν έχετε ξεχάσει κάποια αναμνηστική δόση ή κάποιο εμβόλιο. Αυτό ισχύει ακόμα και για τους εφήβους.


* Σταματήστε να καπνίζετε στο σπίτι και στο αυτοκίνητο. Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τις ωτίτιδες, τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ακόμα και το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών. Το να καπνίζετε είναι δικαίωμά σας, αλλά το να υπονομεύετε την υγεία του παιδιού σας καπνίζοντας στο σπίτι και στο αυτοκίνητο όχι. Αν, συνεπώς, δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα, τουλάχιστον μην κάνετε το παιδί σας παθητικό καπνιστή. Να θυμάστε επίσης ότι, επειδή το παιδί σας αγαπάει και σας αντιγράφει, βλέποντάς σας να καπνίζετε είναι πολύ πιθανό μεγαλώνοντας να μιμηθεί το παράδειγμά σας.

* Να διαβάζετε στο παιδί κάθε μέρα. Αρχίστε από την ηλικία των 6 μηνών. Το να διαβάζουμε στα παιδιά μας αποτελεί ένδειξη του πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία, ενώ ταυτοχρόνως τα παρακινεί να αγαπήσουν τα βιβλία και να προσπαθούν να μάθουν κι αυτά να διαβάζουν. Ανοίγει επίσης νέους ορίζοντες στις συζητήσεις και «ακονίζει» το μυαλό των παιδιών.

* Μην ξεχνάτε την ασφάλεια στις μετακινήσεις. Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι επιβάτες του αυτοκινήτου σας φορούν τις ζώνες ασφαλείας αμέσως μόλις μπουν σε αυτό, με τα παιδιά να κάθονται δεμένα στο πίσω μέρος. Μην ξεχνάτε επίσης ότι όλοι οι ποδηλάτες, οι αναβάτες μηχανών και οι λάτρεις του σκέιτ μπορντ πρέπει να φορούν κράνη και τον απαιτούμενο προστατευτικό εξοπλισμό – και το «όλοι» συμπεριλαμβάνει μικρούς και μεγάλους.

* Αποτρέψτε τη βία δίνοντας το καλό παράδειγμα. Να δείχνετε και να διδάσκετε στο παιδί σας τρυφερότητα, προσοχή, επιδοκιμασία, ευγένεια, καθώς και πώς να δίνει και να δέχεται τη συγγνώμη. Όλ’ αυτά προάγουν την αγάπη, την καλή διάθεση και την αυτοεκτίμηση, ενώ μειώνουν τις πιθανότητες να επιδείξει βίαιη, επιθετική και αρνητική, καταστροφική συμπεριφορά. Ταυτοχρόνως, όμως, πρέπει να βάζετε και όρια στο παιδί: να τους λέτε τι περιμένετε από αυτά και να τα ενημερώνετε όταν ικανοποιούν τις προσδοκίες σας, να γιορτάζετε μαζί τους τις επιτυχίες τους, να συζητάτε με αγάπη για τις αποτυχίες τους και να τα διαβεβαιώνετε ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Αν κάνουν λάθη ή σκανταλιές να μην τα χτυπάτε ούτε να τα βρίζετε, αλλά να τους εξηγείτε γιατί ό,τι έκαναν δεν ήταν σωστό ή ήταν κακό.

* Να παρακολουθείτε τι βλέπει. Κατ’ αρχήν, δεν πρέπει να βλέπει τηλεόραση περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα. Επιπλέον, πρέπει να έχετε το νου σας στο τι βλέπει. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνει από πολύ μικρή ηλικία, όταν και θα εξηγήσετε στο παιδί την έννοια του περιεχομένου. Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, βάλτε φραγμούς στις ιστοσελίδες σεξουαλικού περιεχομένου και μιλήστε εξονυχιστικά μαζί τους για τους κινδύνους από τα chatroom. Μάθετε επίσης τι βλέπει και τι ακούει το παιδί σας όταν πηγαίνει σε φίλους του. Αν νιώθετε ότι κάποιο πρόγραμμα ή ιστοσελίδα δεν είναι κατάλληλο για το παιδί σας, συζητήστε το μαζί του και ωθήστε το να ασχοληθεί με κάτι πιο κατάλληλο.

* Προσέξτε τη διατροφή του. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αλλά και στην μάθηση. Το κλειδί είναιη ισορροπία. Να παρέχετε σε κάθε γεύμα ποικιλία τροφίμων από όλες τις διατροφικές ομάδες, δίνοντας έμφαση σε ό,τι είναι λιγότερο επεξεργασμένο – όπως τα δημητριακά (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού) ολικής αλέσεως και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μην χρησιμοποιείτε επίσης ποτέ το φαγητό ως μέσον επιβράβευσης ή τιμωρίας.

* Να συμμετέχετε στην εκπαίδευση του. Αλλά με μέτρο. Άλλο είναι να ενημερώνεστε για την πορεία του παιδιού και να συμμετέχετε ενεργά στα συμβούλια γονέων και άλλο να κάθεστε ολημερίς δίπλα στο παιδί για να το διαβάζετε.


* Βεβαιωθείτε ότι είναι δραστήριο. Καλό το διάβασμα και οι ξένες γλώσσες, αλλά το παιδί πρέπει να έχει χρόνο για να αθλείται αλλά και να παίζει – εννοείται όχι ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αφήστε του λοιπόν ελεύθερο χρόνο για να ασχολείται με όποιο άθλημα του αρέσει, αλλά και να είναι ο εαυτός του – δηλαδή παιδί…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.